تاریخ ما چه در دورانهای خطیری مثل سالهای جنگ تحمیلی و چه در دیگر عرصهها و میدانهای اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی و... از سازندگی گرفته تا جنگ نرم، نشان داده که بسیج و حضور ناب و تابناکش تا چه اندازه میتواند یاریگر امت و کشور در گذر از گردنههای سخت و پیچهای تاریخی باشد.
هفته بسیج یادآور عزم و ارادهای است که در آحاد ملت رشید ایران برای دفاع از آرمانهای دینی و ملی شکل گرفت و به مدد نفس قدسی امام عظیم الشأن(ره)، با همراهی و همدلی تک تک مردم غیرتمند ایران از زن و مرد و پیرو و جوان و از همه اقشار و اقوام و سطوح فکری و تحصیلی به منصه ظهور و بروز رساند .
بسیج مدرسه عشق است
بسیج عرصهای است که مردان خدا با امید و ایمانی نشأت گرفته از حقیقت ناب و تابناک اسلام، قدم در راه گذاشته و با گامهای استوار و قدرت الهی خویش، همه قفلها را گشوده و درهای را به سوی حرکت و عظمت یافتن دین خدا میگشایند.
حرکتی مردمی و با روحیهای ساده اما قدرتمند
تاریخ انقلاب اسلامی و دوران جنگ تحمیلی ثابت کرد که تشکیل بسیج و خلق آن از دل یک حرکت مردمی و با روحیهای ساده، اما قدرتمند و استعدادی که در آحاد این ملت رشید نهفته و هویداست، تا چه حد ارزشمند و تا کجا راهگشا و به چه میزان سرنوشت ساز است.
در عین حال میتوان تشکیل بسیج را یکی از مدرنترین و پیشرفتهترین اقدامات امام (ره) و امت اسلامی ایران دانست که در آن سالها، از دل یک جمعیت میلیونی، تشکیلات عظیم، منسجم، به هم پیوسته و در دسترس را برای دفاع از آرمانهای دینی و ملی سامان داد و در پناه و به امداد ملت وهمچنین در زیر لوای اسلام، به ظهور و بروز رساند.
فرمان امام امت در یکی از خطیرترین مقاطع تاریخی
بسیج که با فرمان امام امت و در یکی از خطیرترین مقاطع تاریخی این مرز و بوم شکل گرفت، در بیان امام خمینی (ره) جلوهای خاص و شور و شکوهی ویژه داشت.
این را میتوان از فحوای بیانات امام عزیز به روشنی و درستی دید :
“قضیه بسیج، همان مسالهای است که در صدر اسلام بوده است”
“این مساله جدید نیست، در اسلام سابقه داشته است و چون مقصد ما اسلام است، باید هر جوانی یک نیرو باشد برای دفاع از اسلام و همه مردم و هر کسی در هر شغلی که هست مهیا باشد برای جلوگیری از کفر و هجوم بیگانگان“ .
(پرتو خورشید، مرکز مطالعات)
در همین جملات زیبا و مستحکم امام(ره) میتوان مبانی فکری و اصول اساسی تشکیل بسیج را مشاهده نمود که در “دفاع از اسلام” و “جلوگیری از کفر” و “هجوم بیگانگان” خلاصه میشود.
آری؛ میتوان تشکیل بسیج را یکی از مواهبی دانست که بر مبنای سنتلا یتغیر الهی که همانا “صالحان و شایستگان وارثین اصلی زمین هستند” شکل گرفته و در امتداد همین معنا و مضمون قرانی ظهور بروز یافته است.
امام امت(ره) در 5 آذرماه 1358 تشکیل ارتش 20 میلیونی را صادر فرمودند. در لغت میتوان معنای بسیج را در این مضامین جستجو کرد که سامان و اسباب ساز و سازمان جنگ :عزم و اراده، آماده سفر شدن و آماده ساختن نیروهای نظامی یک کشور برای جنگ از زمره آن است (دهخدا، 1372)
در اساسنامه بسیج مستضعفین نیز بسیج اینگونه تبیین و تعریف شده که:
“بسیج نهادی است تحت فرماندهی مقام معظم رهبری که هدف آن نگهبانی از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن و جهاد در راه خدا و گسترش حاکمیت قانون خدا در جهان طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران و تقویت کامل بنیه دفاعی از طریق همکاری با سایر نیروهای مسلح و همچنین کمک به مردم هنگام بروز بلا و حوادث غیر مترقبه میباشد. “ ( سپاه از دید قانون 1362 )
امام بصیر و بزرگوار و آینده نگر امت روز 5/8/58 را بسیج عمومی اعلام فرمودند و هدف از تشکیل بسیج را با این معنا که “مملکت اسلامی باید همه اش نظامی باشد و تعلیمات نظامی داشته باشد “ بیان فرمودند و این معنا منطبق بر آموزههای قرآنی و فرامین دینی ماست که در قرآن بیان شده و از آن جمله و در سوره توبه آیه 40که میفرماید:“انفروا خفاقا و ثقالا و جاهدوا باموالکم و انفسکم فی سبیل الله ذلکم خیر لکم ان کنتم تعلمون“
“با کیفیت مختلف حرکت کنید و کوچ کنید در حالیکه با بار سبک هستید؛ مجهز باشید و جهاد کنید با مال و جانتان در راه خدا”... تبیین گردیده است.
در مبانی شکلی و محتوای باطنی بسیج میتوان اهداف بلندی را جستجو کرد که از آن جمله جذب آموزش، سازماندهی نیروهای مردمی دانسته و البته اصلیترین مساله بسیج “بکارگیری نیروهای مردمی در ماموریتهای محوله با توجه شرایط سنی بسیجیان اعم از دانش آموزی، دانشجویی، کارگری، کارمندی، عشایر و غیره” عنوان میگردد که تشکیلات بسیج به علت “ساخت مردمی” از یک طرف و “گستردگی” آن از طرف دیگر باید طوری تنظیم شود که هم در زمان “صلح” و هم در زمان “جنگ” بتواند کارآیی لازم را داشته باشد.
امام خمینی (ره) در مورد اهمیت و ضرورت تشکیل بسیج فرمودند:
“دفاع از اسلام و کشورهای اسلامی امری است که در مواقع خطر، تکلیف شرعی و الهی و ملی است و برتمام قشرها و گروهها واجب است“ .
و دستور مشخص و نص قرآن کریم در آیه شریفه “واعدوا لهم ما استطعتم من قوه “ نیز موید همین مبنا و معناست.
امام خمینی(ره) در این خصوص خطاب به امت اسلام ابراز داشتند :
“مملکت اسلامی باید همه اش نظامی باشد و تعلیمات نظامی داشته باشد ...” و در ادامه یادآور میشوند که “باید اینطور شود که یک مملکتی بعد از چند سالی که 20 میلیون جوان دارد 20میلیون تفنگدار داشته باشد و 20میلیون ارتشی داشته باشد” .( پیام انقلاب شماره 72(
آنگاه که امام امت فرمان تاریخی تشکیل بسیج عمومی را صادر نمودنددر رابطه با ضرورت آن در سخنانی هوشمندانه و با تحلیلی عمیق و دقیق یادآوری کردند:
“الان در راس همه مسائل اسلامی ما قضیه مواجهه با آمریکاست.”
“باید تمام تجهیزات ما بطرف این دشمن باشد. مبادا یک وقتی یک تبلیغات سویی بشود و نظرهای ما تشتت پیدا بکند و افکارمان افکار مختلف بشود ... باید الان همه افکارها یک چیز باشد. چطور در ان وقتی که ما مواجه با این قدرت شیطانی داخلی بودیم هیچ دیگر تشتتی در کار نبود. همه با هم یک فکر داشتید و الله اکبر میگفتید و مقابله با یک چنین قدرتی میکردید شما الان میدانید که مقابله ما با یک قدرتی است که قدرتش صدها برابر زیادتر از آن قدرت قبلی است. شما امروز یک چنین حالی دارید و مملکتمان یک چنین حالی دارد. مملکت شما الان یک حالی دارد که اگر دیر بجنبیم برای همیشه تا آخر از بین رفته ایم. همه باید یکصدا باشند. سرو صدای امروز حفظ مقابله با آمریکاست ... باید همه قوایمان را مجتمع کنیم برای نجات دادن این کشور باید اگر مسائلی برایمان پیش بیاید هرچه هم سخت باشد تحمل کنیم. باز هم من تکرار میکنم که بدانید شما با یک قدرتی مواجه هستید که اگر غفلت بشود مملکتتان از بین میرود، غفلت نباید بکیند غفلت نکردن به این است که همه قوا را و هرچه فریاد دارید بر سر آمریکا بکشید، هرچه تظاهرات بر ضد آمریکا بکنید قوای خودتان را مجهز بکیند و تعلیمات پیدا کنید و به دوستانتان تعلیم بدهید“
بسیج؛ تاریخ ساز و حماسه آفرین
آری؛ تاریخ ما چه در دورانهای خطیری مثل سالهای جنگ تحمیلی، چه در دیگر عرصهها و میدانهای اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی و... از سازندگی گرفته تا جنگ نرم، نشان داده که بسیج و حضور ناب، تابناک، موثر، مقتدرانه و البته مخلصانه و ولایتمدارش، تا چه اندازه میتواند یاریگر امت و کشور در گذر از گردنههای سخت و پیچهای تاریخی باشد و کشتی این سرزمین را با ناخدای بصیر و الهیش که مقام ولایت باشند به ساحل امن پیشرفت، ترقی، معنویت، سرافزاری و عزت رهنمون شود.
آری؛ هفته بسیج یادآور عزم و ارادهای است که در آحاد ملت رشید ایران برای دفاع از آرمانهای دینی و ملی شکل گرفت و به مدد نفس قدسی امام عظیم الشأن(ره) و با همراهی و همدلی تک تک مردم غیرتمند ایران از زن و مرد و پیرو و جوان و از همه اقشار و اقوام و سطوح فکری و تحصیلی به منصه ظهور و بروز رساند.
گرامی باد این عزم و اراده و برقرارباد عزت و شرافت بسیج و بسیجی.
خاتمه این یادکرد را با بیانی ناب و زیبا و ارزشمند از مقام عظمای ولایت بزرگ بسیجی عرصه پیکار با دشمنان اسلام و ایران حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مدظله العالی) به پایان میبریم که ختامه مسک:
“بسیجی یعنی علی(ع) که همه وجودش وقف اسلام بود”.