این مرجع تقلید آیه «نفر» و تبلیغ رسولالله(ص) را پایهگذار اولین حوزه علمیه در جهان اسلام دانست و گفتند: ما نیز به دنبال همان برنامه رسولالله و اهلبیت(ع) هستیم و خدا را شکر میکنیم که در این لباس وارد شدیم و سرباز امام زمان هستیم، در این شرایط حساس باید همگی از مکتب اهل بیت(ع) دفاع کنیم
اولین رسالت حوزه
حضرت آیت الله مکارم شیرازی تصریح کردند: در این مجلس به رسالت ها و وظایف حساس برای حوزه های علمیه در عصر حاضر اشاره می کنم که نخستین آن، توجه به علم و دانش و علم آموزی است.
ایشان افزودند: اسلام تأکید بسیاری درباره علم و دانش و اهمیت آن دارد و طلاب و فضلای حوزه باید در صف اول علم آموزی و تولید علم باشند.
معظم له با بیان اینکه آیاتی که بر نبی مکرم اسلام(ص) نازل شد با "اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّکَ الَّذِى خَلَقَ * خَلَقَ الْانسَانَ مِنْ عَلَقٍ * اقْرَأْ وَ رَبُّکَ الْأَکْرَمُ * الَّذِى عَلَّمَ بِالْقَلَمِ" آغاز شده است، خاطرنشان ساختند: آغاز قرآن کریم با این آیات، نشان از اهمیت علم و دانش در نزد پروردگار است.
ایشان با بیان اینکه یکی از نشانههای مسجود شدن حضرت آدم(ع) برای ملائکه، علم و دانش بوده است، تصریح کردند: خداوند متعال اسرار آفرینش را به حضرت آدم تعلیم داد و به همین دلیل ملائکه بر آن حضرت سجده کردند.
معظم له، تفاوت دین اسلام با دیگر ادیان را در مسئله اهمیت به علم و دانش دانسته و ادامه دادند: افتخار ما به علم و دانش است و هر روز باید آن را تقویت کنیم. پیامبر(ص) همواره بر اهمیت علم و دانش تاکید داشتند و فرمودند "کسی که علم بیاموزد و آن را به دیگران بیاموزد، پس از من بخشدهترین انسانهاست".
اطلاع از نیاز های روز
این مرجع تقلید با اشاره به این که در زمان غیبت اگر علما و دانشمندان نباشند و به شبهات پاسخ نگویند، تقریبا مردم از دین خارج خواهند شد، ابراز داشتند: پاسخ به شبهات و اطلاع از نیازهای روز از جمله وظایف طلاب در این مسیر است.
تربیت طلاب توانمند
ایشان افزودند: یکی دیگر از وظایف حوزه، پرورش طلابی است که علم آنها با عملشان هماهنگ باشد؛ در واقع علما کسانی هستند که عملشان، علم و سخنانشان را تصدیق میکند، یعنی بر عکس کلامشان رفتار نمیکنند.
صیانت از فقه سنتی
ایشان با ذکر این مطلب که فقه سنتی پایه مرجعیت است، عنوان کردند: از دیگر وظایف حوزه، صیانت از این میراث عظیم است که به دست بزرگان و مراجع به ما رسیده است نباید به واسطه پرداختن به موضوعات جدید از فقه سنتی باز ماند و آن را کمرنگ کرد.
پاسخگویی به نیاز ها و مسائل روز
معظم له، پاسخگویی به نیازها و مسایل روز را از دیگر رسالت های حوزه و حوزیان دانسته و گفتند: حوزویان در این عرصه باید موضوعشناسی کنند و با استفاده از تمام ظرفیتهای علمی، پاسخگوی شبهات باشند؛ زیرا هیچ مسئلهای در اسلام بیپاسخ نمی باشد.
رفع شبهات
این مرجع تقلید، در بیان دیگر وظایف حوزه، رفع شبهات را از مهمترین ضرورتها برشمردند و ادامه دادند: امروز شبهات از گوشه و کنار بر روی جامعه سرازیر میشود و جوانان را هدف گرفته اند، باید همچون زمان امام رضا(ع) که جامعه پر از شبهات بود و ایشان به بهترین شکل ممکن به این شبهات پاسخ میدادند. در همان مسیر حرکت کنیم.
استفاده از ابزارهای نوین تبلیغی
ایشان، استفاده از ابزارهای تبلیغی و به روز از مهمترین وظایف حوزیان در عرصه پاسخگویی به شبهات ذکر کردند. افزودند: امام رضا(ع) برای پاسخ به شبهات هر قومی، با زبان همان قوم با آنها سخن می گفتند و طلاب نیز باید در این مسیر کوشا باشند و به زبان های روز و مورد نیاز مسلط شوند.
آشنایی با زبان های روز
این مرجع تقلید، با اشاره به ضرورت آشنایی طلاب با زبان های زنده دینا، بر لزوم رسمی شدن تکلم به زبان عربی در حوزه تاکید کردند و گفتند: باید در این عصر از تمام ابزارها و فنون برای نشر قرآن و معارف اهلبیت(ع) استفاده کنیم.
تربیت مفسر و پژوهشگر توانمند
ایشان در ادامه نخبه پروری و پژوهشگر پروری را دیگر وظایف حوزه ها در این عصر خواندند و تصریح کردند: از دیگر وظایف حوزه، پرداختن به عرصه تفسیر و فهم قرآن و تربیت مفسران برجسته در کنار توسعه برنامه های قرآنی است و نباید قرآن را فقط در تلاوت و تجوید خلاصه کنیم، بلکه باید با فهم دقیق و تفسیر و کاووش در آیات الهی، معارف قرآنی را به جامعه منتقل کنیم.
توسعه فعالیت ها در فضای مجازی
حضرت آیت الله مکارم شیرازی خاطرنشان کردند: یکی از دیگر از وظایف حوزه و روحانیت، توسعه فعالیت در فضای مجازی و ایجاد سایت های معرفتی و پاسخ به شبهات است که باید فراگیر و دقیق باشد.
هجرت روحانیون
ایشان همچنین هجرت از قم به شهرستان ها را یکی دیگر از رسالت های روحانیت دانستند و باتاکید بر لزوم پر کردن خلاء کمبود روحانی در شهرستانها، گفتند: نباید شهرستانها را از علما خالی کنیم، طلاب و فضلایی که آمادگی دارند، به شهر خود بازگردند و در مقابل لشگر ابلیس بایستند. باید شهرستانها از وجود علمای محقق و قوی پر شود تا در مقابل شبهات قویتر عمل کنیم.
تربیت اساتید لایق
ایشان، تربیت اساتید لایق را از دیگر رسالتهای حوزه برشمردند و بیان داشتند: اساتید و علمای لایق باید در این حوزه تقویت شوند تا در عرصههای مختلف از جمله مسایل فرهنگی، تبلیغی و قضاوت و ... تاثیرگذار باشند.
تامین نیروهای مورد نیاز نظام
حضرت آیت الله مکارم شیرازی خاطرنشان کردند: از دیگر وظایف حوزه، تربیت افراد متخصص برای رفع مشکلات نظام اسلامی است که از آن جمله می توان به اهمیت تربیت قضات ورزیده و عالم در کشور اشاره کرد.
صیانت از فرهنگ دینی
ایشان با اشاره به این که از دیگر وظایف حوزه، صیانت از فضای فرهنگ دینی جامعه است، ابراز داشتند: متاسفانه به رغم تاکیدات مقام معظم رهبری بر لزوم رسیدگی به فرهنگ، هنوز عدهای کار فرهنگی را وظیفه خود نمیدانند، در حالی که در نظام اسلامی، همه در زمینه فرهنگ وظیفه دارند؛ زیرا امنیت فرهنگی از مباحث بسیار مهم و همه ما باید به حفظ فرهنگ دینی و اهلبیت(ع) در جامعه اهتمام داشته باشیم.